Salt & Zucchero,

Blog

Wijnproeven moeilijk? Nee hoor.

Posted on

Wijnproeven kan je leren!_DSC9559

Je kan best uren lang soebatten met vrienden over wijn. Iedereen heeft wel een andere mening wat betreft smaak. De veelal gebruikte kreet “over smaak valt niet te twisten” wordt dan ook veelvuldig gebruikt bij het wijn proeven.

Maar valt er echt niet te twisten over smaak? Volgens Albert Kooy, (SVH meester-kok) valt er wel degelijk over smaak te twisten. Proeven kan je dus leren. Wil je er wat meer over lezen? Er is een super boek geschreven door Peter Klosse en Angélique Schmeinck “het nieuwe proefboek”. Echt een aanrader!

Waar proef je mee?

Je proeft eigenlijk met al je zintuigen! Ogen, oren, lippen en tong.

  • Ogen: Daar register je mee, zoals de kleur, troebel, helder
  • Oren: Ja die doen ook mee. Qua geluid zoals het afbijten van een appel.
  • Lippen: zij doen de verkenning zoals koud of warm, vast of vloeibaar.
  • Tong: daar zijn veel verdeelde meningen over. Een mening is dat de smaakpapillen keurig verdeeld zijn over je tong. Zoals bijvoorbeeld zoet op het puntje van de tong, zuur en zout aan de zijkant van de tong. Maar er zijn ook geleerden die zeggen dat alle smaakpapillen over de gehele tong verdeeld zijn. Waar geen twijfel over is, is dat we 5 basissmaken kunnen analyseren met onze tong. Zoet, bitter, zout, zuur en umami (betekent letterlijk heerlijke smaak).

Klein testje

Om je tong te testen kan je dit kleine proefje doen. Pak 5 glazen: en doe in ieder glas iets zoet, zout, zuur, bitter en umami daar kan je ve-tsin voor gebruiken.

Het glas!IMG_3851

De vorm van het glas is super belangrijk voor het goed kunnen proeven van de wijn. Het beste is als het glas onderaan breed begint en dan geleidelijk taps toeloopt. Dan ruik je de geuren –aroma’s- beter. En hou altijd de steel van het glas vast en niet de kelk. Voordat je de wijn inschenkt ruik dan even in het glas. Soms komt het glas muf de kast uit. Zet ook altijd de glazen met de opening naar boven in de kast.

Wil je het heel professioneel aanpakken? Er zijn fabrikanten van glazen zoals bijvoorbeeld de firma Riedel die voor elke druivensoort een speciaal glas heeft ontwikkeld.

In drie stappen naar een slok wijn.

  1. De wijn inschenken tot ongeveer 1,5 tot 2 centimeter. Pak het wijnglas bij de steel en hou het glas iets scheef (dan is de helderheid en zijn de kleurnuances in het glas beter zichtbaar). Dan ruik je in het glas. Daarna wals je de wijn (walsen is de wijn rondjes laten draaien in het glas). Niet eerder gaan walsen want mocht de wijn afwijkend ruiken dan ruik je dat geconcentreerder dan wanneer de wijn al door heel je glas is gewalst. Door het walsen van de wijn komen de aroma’s beter tot zijn recht.
  2. Geur benoemen. Dat kan best lastig zijn. Je ruikt aan de wijn. Je herkent de geuren maar wat is dat ook al weer? Daar is een prachtige aromacirkel voor ontwikkeld. Het is een hulpmiddel om aroma’s te herkennen. De cirkel werkt met acht basis aroma’s en van binnen naar buiten.
  3. Dan eindelijk de slok. Je voelt de wijn in je mond, het mondgevoel, dat kan zuur, bitter zacht of wollig zijn. Je laat er wat lucht bij komen door te slurpen (ja dat mag echt) dat veranderd het mondgevoel. Laat de wijn een paar seconden walsen in je mond en slik het dan door. Als je de wijn nog ongeveer 8 tot 10 minuten blijft proeven is het een mooie afdronk.

Vind je het leuk om meerdere wijnen te analyseren met behulp van kleur, geur en smaak. Dat kan heel goed met een wijnproeverij met bijpassende hapjes. 

Kijk even op onze site; www.salt-zucchero.nl

Winnen!

Er is een net wijngids uit gegeven voor vrouwen. Geschreven door Janna Rijpma zij is vinoloog, wijnschrijver en gastro-entertainer. Je kan dit boek winnen door een reactie te plaatsen onder dit blog. En wie weet win jij dan dit boek “Wijngids voor vrouwen” Voor de mannen onder ons doe mee en win het voor je vrouw, vriendin. Een super cadeau voor sint of onder de kerstboom of zo maar!

Hij blijft leuk!