Salt & Zucchero,

Blog

Rozengeur Wow

Posted on

De vakanties met mijn gezin staan meestal in het teken van wijn en eten. In de beginjaren meestal naar Frankrijk want dat was volgens Bas hét wijnland. Daar is nu een land aan toegevoegd: Italië. Mij geeft Italië dat echte thuiskomgevoel.

Vakantiesystemen

Ik weet niet of je het herkent maar wij hadden een systeem in de vakantie met de kids. Een dag op de camping hangen en de volgende dag de omgeving verkennen. Kerkjes, musea, een beetje slenteren, terrasje hier en daar. Wat bij ons ook onder cultuur valt, is een bezoek aan de wijngaard. Dat viel destijds niet altijd in goede aarde. De temperatuur lekker zwoel. Zeg maar bloed verziekend heet. Bas die kwispelend door de wijngaard loopt en ik sjok erachter aan met jengelende, zeurende kinderen. De zoveelste druivenstok. En zeg nou zelf, zie jij het verschil tussen de ene en de andere wijngaard? Een druif blijft een druif. Blauw of wit, toch?

Cultuur

Op een dag rijden we door het mooie glooiende heuvellandschap van Alba. Langs de weg zien wij een klein bordje met een naam van een wijnhuis. Bas rijdt er eerst voorbij. Op de achterbank hoor ik de kinderen fluisteren, Yes, papa heeft het bord niet gezien. Maar Bas draait de auto om. Hij had toch het bord gezien. De kids zuchten diep.

dsc_5594dsc_5593

Yes proeven

En zo staan we opeens op de stoep bij Mauro Sebaste. We parkeren de auto. Samen met zijn vrouw Therese ontvangt hij ons hartelijk. De kinderen krijgen als eerst alle aandacht. Italianen zijn zo lief met kids. De limonade wordt ingeschonken er komen hapjes en ze krijgen een aai over hun bol. Al pratende worden we de wijnkelder in geloodst. Daar krijgen we uitgebreid uitleg over zijn werkwijze, de druiven, oogst en de vinificatie. Yes, tijd om te proeven. In het proeflokaal staan de glazen al klaar met heerlijke hapjes uit de regio. Mauro schenkt de eerste wijn in: de Roero Arneis. Bij de eerste slok ben ik verkocht. Alleen al door de geur van rozenblaadjes. Wow. En dit is nog maar wijn een.

Zoals altijd maak ik proefnotities. Heerlijk als aperitief of bij kip en groene asperges. Nieuwsgierig naar de rest van mijn bevindingen? Ik heb alle proefnotities voor je bewaard. Klik op de afbeelding om de proefnotities te downloaden.

afbeelding-proefnotities