Salt & Zucchero,

Blog

Nieuwe wijn! Een Barbera!

Posted on

Mijn wijnboer Mauro Sebaste uit Italië experimenteert graag met zijn druiven. Nu is de blauwe barbera druif aan de beurt. Deze druif is of was eigenlijk een soort sletje of netter gezegd een allemansvriend. In de vorige eeuw was er veel wijn op de markt licht en fruitig. Eind jaren tachtig zijn de wijnboeren gaan investeren in andere en vollere wijnen door bijvoorbeeld houten vaten te gebruiken. Deze nieuwe wijn Nizza Docg Costemonghisio is daar een mooi voorbeeld van.
Het blijft bijzonder dat dezelfde druif zo verschillend kan smaken. En dat komt eigenlijk door waar de wijnstok staat. Dus de grond, zon, vinificatie (andere woord voor wijnbereiding). De grond waar deze Barbera druif op staat is van zand gemengd met slib en aders van klei. Waardoor de wijn wat tonen heeft van aarde.

De Costemonghisio is grondig getest door ons eigen testpanel.

De eerste groep die deze barbara heeft geproefd is mijn eigen wijngroep. Deze groep is ontstaan naar aanleiding van mijn opleiding tot vinoloog. Het is een gemêleerd gezelschap, van theologie tot sommelier en alles wat daar tussen zit en het belangrijkste: ze zijn zeer eerlijk en zeer kritisch.
Die avond waren we met vier vrouwen en vijf mannen. Allemaal in doodse stilte aan het proeven. Men kijkt, men ruikt, men slobbert en dan de conclusie: mooi van kleur, zij (barbera is een vrouwelijke druif) heeft een mooie neus van kersen, bramen met een vleugje pruim. Sommige ruiken wat specerijen, aardse tonen zoals bijvoorbeeld met truffel. Fruitig in de mond met wat tannine maar niet overheersend. Het hout is aanwezig maar mooi geïntegreerd.

De tweede groep bestaat uit twee vrouwen en twee mannen, leeftijdscategorie zo’n dertig plus, liefhebbers van wijn en eten. Een dwarsdoorsnede van onze Salt & Zucchero klant.
Zij kijken, ruiken, proeven, slurpen ook allemaal de Nizza Docg Costemonghisio en gelukkig komen zij ook op een mooi resultaat.
Van de éen mag zij wat krachtiger zijn en de ander vindt het juist goed zoals zij is.
Er worden hele menu’s bedacht waar deze wijn bij past.

De costemonghisio past bij geroosterd vlees zoals T-bone steak en deze gemarineerd met rode wijn. Met de kerst in het verschiet, lekker bij hazenrugfilet in rodewijnsaus, of met een kaasplankje met wat redelijke oude kazen.
Het water loopt uit mijn mond van een risotto met truffel!
Rond de klok van 17.00 uur-het borreltje uurtje-is het ook een voortreffelijke wijn met een borrelplankje van olijven, oude kazen, parmaham of zo.

Conclusie van het testpanel van Sâlt & Zucchero.

Dit juweeltje mag blijven in onze collectie.

Lekker voor de feestdagen? Probeer een fles uit door te Pre-kerstproeven!

Het is nog een paar nachtjes slapen voor kerst, om precies te zijn twintig nachten.

Ik heb een proefdoos voor je gemaakt met drie verschillende flessen wijn van de druif barbera. Alleen de Costemonghisio is nieuw, de twee andere wijnen zitten al in ons assortiment.
Een soort pre-kerstproeven met deze proefdoos. Zo kan je misschien al een pre-kerstdiner maken.
Weer iets van je “to do lijst”af. Dat geeft minder stress.

Hoe lees je dit wijnetiket van de wijn Nizza Docg Costemonghisio?

Op het wijnetiket staat vaak de naam van het dorp of stadje waar de wijngaard zich bevindt. En deze barbera staat in het stadje Nizza ligt in de provincie Asti. En de wijn wordt genoemd naar de wijngaard “Costemonghisio”. En spreek dat maar eens uit als echte Hollandse meid. Ik breek er in ieder geval mijn tong over. Misschien is een cursusje Italiaans nog niet zo’n slecht idee! Dit alles ligt natuurlijk in de mooiste provincie van Italië Piëmonte.

Even heel iets anders. Je hebt ook Caffè Barbera Classica koffiebonen. Nooit geweten. Die ga ik zeker een keer bestellen. Lijkt mij leuk. Wordt vervolgd in 2018.
Nu eerst maar de kerst van 2017 met deze lekkere nieuwe wijn Nizza Docg Costemonghisio.

Doe je mee?

Kaart van Piemonte