Salt & Zucchero,

Blog

Iets lekkers met Pasen

Posted on

 

Nog twaalf nachtjes slapen en dan…. is het PASEN! Tijd voor wat lekkers!

Iets lekkers met Pasen

Pasen, wat gaan we dan eten? Daar was ik vannacht mee bezig. Wie komen er eten, waar gaan we het vieren? Wordt het een ontbijt of toch een brunch? Waar je s’nachts al niet aan kan denken.

Ik weet nog niet wat we gaan doen maar een taart is voor elk gewenst moment van de dag toch? Toevallig van de week het magazine van Jamie gekocht en laat daar nou net een heerlijke citroentaart in staan. (Ja, echt heerlijk, ik heb hem zelf getest!)

TAART.

Aan de slag met de taart. De ingrediënten, bloem, eieren, suiker, boter, slagroom en citroenen heb meestal in huis. Daar hoef ik de deur niet voor uit.

Uiteraard heb ik het recept een beetje aangepast zodat de dessertwijn Moscato d’Asti er lekker bij is.

Zo, zie hieronder, het begin van mijn paas menu is er. Nu de rest nog bedenken…

DSC_6215

Recept

Citroenvlaai met Moscato d’Asti

Ingrediënten

  • 5 middelgrote eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 ml verse citroen sap met 3 el rasp
  • 50 ml moscato d’asti
  • 150 ml vloeibare slagroom
  • 150 ml geslagen slagroom voor erbij met een beetje limoenrasp eroverheen.

Deeg

  • 120 gram boter, op kamertemperatuur in blokjes
  • 75 gram poedersuiker gezeefd
  • 3 middelgrote eidooiers
  • 250 gram bloem, plus extra

Klop voor de deegbodem met een pollepel de boter en poedersuiker in een kom tot een romig mengsel. Meng er twee eidooiers door. Voeg bloem toe en maak er een kruimelig deeg van. Voeg er twee eetlepels Moscato aan toe, en vorm er vervolgens een bal van. Kneed daarna het deeg op een met bloem bestoven werkplek goed door elkaar. Duw de deegbal een beetje plat. Wikkel hem in plasticfolie en bewaar het deeg een uur in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit. Tot een plak van ongeveer drie cm dik. Leg het in een beboterde vlaaivorm met losse bodem. Prik gaatjes in de bodem en laat het twintig minuten in de vriezer rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de deegvorm uit de vriezer, bekleed hem met een vel bakpapier en vul met blindbakbonen (dit zijn speciale keramische bonen om je bodem van je taart te bakken voordat je deze vult, je kan ook bruine bonen gebruiken bijvoorbeeld) voor 20 minuten in de oven tot de rand goudgeel is.

Verwijder het bakpapier en de bonen, zet de bodem weer in de oven en bak 15-20 minuten tot de rand goudbruin en krokant is.

Bestrijk de bodem met de overige eidooiers en bak hem nog één minuut. Neem uit de oven en verlaag de temperatuur tot 140 graden.

Klop de eieren, suiker, sap (citroen en Moscato) en twee eetlepels rasp van de citroen één minuut. Voeg de room toe en klop het tot een glad mengsel

Schenk de vulling over de bodem en bak de vlaai 30-35 minuten, of tot de vulling gestold is. Laat één à twee uur helemaal afkoelen. Voila! Geniet er van met een lekker glaasje Moscato d’Asti.

Wijntip: Moscato d’Asti