Salt & Zucchero,

Blog

De kogel is door de kerk

Posted on

De kogel is door de kerk. We gaan op wijn reis met onze proefgroep naar Piemonte.

Uitspugen of doorslikken

Even voor de record als je de opleiding volgt in Maarn voor vinoloog. Ben je verplicht om een proefgroep te hebben met cursisten van dat moment uit jou regio. Nu is dat een ruim begrip regio. Onze regio bestaat namelijk uit de drie noordelijke provincies. Friesland, Groningen en Drenthe. Woon je bijvoorbeeld in de stad Utrecht dan kan lekker op de fiets naar je proefgroep. Wat soms best handig kan zijn. Je hebt dan een keuze uitspugen of doorslikken. Maar dat geheel terzijde.

dsc_5675dsc_5659

Thuis op Italiaanse bodem

Op dinsdag 17 mei vertrekken we vanuit Amsterdam airport. Na een korte rustige vlucht landen we na anderhalf uur in Turijn. Zodra ik voet op Italiaanse bodem zet voel ik mij thuis (misschien toch maar verhuizen). De bus met chauffeur staat al op ons te wachten en dat is ons vervoer voor de komende zes dagen. Wat een luxe.

Slow Food

Onze eerste stop is bij Eataly. Waanzinnig. Het is een winkel- eetcentrum. Een soort markthal van Rotterdam maar dan heel veel groter. Het is opgezet door de Slow Food beweging. Het gebouw is de oude Carpano Vermouth fabriek van 1908. Een indrukwekkend staaltje industriële architectuur. De lunch was voortreffelijk en het rond dwalen was te kort. Werkelijk je zou hier maar elke week je boodschappen mogen doen. Ik teken ervoor. De reis kan wat mij betreft nu al niet meer stuk.

Tiramisu van di mama

online-recepten-salt-en-zuccheroOp naar het Hotel Rio in Pralormo. Daar is gekookt door “di mama “ (daar is eigenlijk al veel mee gezegd) het was verrukkelijk. En dan het toetje. Tiramisu dat was werkelijk hemels. Nog nooit zo’n zachte en smeuïge tiramisu gegeten. De wijn vloeiden rijkelijk. Daar later meer over. Jij wilt natuurlijk weten hoe je deze goddelijke tiramisu maakt. Ik heb het recept voor je meegenomen uit Pralormo. Uiteraard heb ik ook een wijn voor je uitgekozen die er perfect bij past.

Espresso, verse aardbeien en taart

De volgende dagen verlopen bijna volgens een vast ritme. Wakker worden met een heerlijke geur van zelf gebakken taarten en kleine ochtendwandeling met een flinke klimpartij. Zodat de kilo’s er minder hard aankomen. Daarna ontbijten met een espresso, verse aardbeien en de vers gebakken taart! De bus in en op weg naar de wijnboeren. Daar altijd ontvangen met veel egards. De wijnkelders in, verhalen over de vinificatie, de druiven en daarna altijd de proeverij van de wijnen. En dan de keuze stress welke wijn nemen we mee in de koffer. Dat is wel een klein nadeeltje van het vliegen. Je kan niet zoveel in je koffer stoppen. Bijzondere lunch plekjes, hier en daar wat cultuur, wandelen door de wijngaarden, diner en als afsluiting van de dag een mooie fles wijn met elkaar drinken en de dag doornemen.

De laatste avond zijn we er als klap op de vuurpijl naar de opera Lucia di Lammermoor van Gaetano Donizetti in Turijn geweest.